top of page

Získejte výhodnější podmínky pro licencování a distribuci skladeb díky členství v Merlin!



Jste hudební vydavatel, který vlastní práva ke zvukovým záznamům?


Zajímá vás, jakým způsobem lze dosáhnout výhodnějších podmínek při distribuci a licencování skladeb na digitální streamovací platformy?


V tom případě bychom Vám rádi představili našeho partnera, globální licenční společnost Merlin, která pomáhá nezávislým hudebním vydavatelů s licencování skladeb na digitální platformy a umožňuje jim tak dosáhnout vysoce konkurenčních podmínek např. ve srovnání s tzv. majors.

1. Kdo je Merlin? Společnost Merlin, partner nezávislých vydavatelů, uzavírá prémiové licenční smlouvy s nejdůležitějšími digitálními partnery v oboru (např. Apple, Deezer, Spotify, Facebook, Youtube, TikTok, Twitch nebo nově také Pinterest) a umožňuje využívat exkluzivní podmínky těchto smluv také svým členům po celém světě. Licencovaný obsah prostřednictvím společnosti Merlin tvoří již 15 % a více celosvětového hudebního trhu.


Mezi členy Merlinu patří vydavatelství a distributoři a další nositelé práv k zvukovým záznamům z celého světa. Jako organizace založená a vedená svými členy (nezávislými labely) usiluje o to, aby jejich členové z řad vydavatelů a distributorů získali nejlepší podmínky pro licencování obsahu na digitální streamovací platformy (DSPs) a mohli tak být konkurence schopni na nejvyšší světové úrovni! Společnost Merlin inkasuje pro své členy příjmy z licenčního užití od celé řady největší světových digitálních streamovacích platforem a zajišťuje jejich včasné výplaty svým členům, a to prostřednictvím jediné licenční smlouvy.

2. Výhody členství v Merlin

  • jediná licenční smlouva k licencování celého obsahu na všechny přední světové digitální platformy

  • administrační poplatek Merlin pouze 1,5% z inkasovaných příjmů

  • žádné další poplatky za členství

  • výplata v měně inkasované od digitálních platforem (eliminace poplatků za převod nebo změnu kurzu)

  • jednoduchost administrace licence, pravidelné vyplácení inkasovaných příjmů

  • exkluzivní marketingové podmínky

  • možnost účasti na testování beta verzí digitálních platforem

  • in-house expertní podpora pro Youtube CMS a Facebook RM

  • další podpora Merlin teamu

3. Kdy je správný čas stát se členem Merlin?

Merlin Vám zajistí licenci a přístup na digitální streamovací platformy (např. Spotify, Apple) za exkluzivních podmínek. Pro fyzické doručení či nahrávání Vašich skladeb na tyto platformy je však potřeba dále využít vlastní in-house software nebo software třetích stran (např. AudioSalad, CI, EMS, FUGA, IDOL, NueMeta, Ragbe). Některým vydavatelům tak toto kombinované řešení, které spočívá v - 1) licencování skladeb prostřednictvím Merlin a 2) nahrání skladeb na DSPs prostřednictvím vlastního softwarového řešení (bez distributora nebo tzv. agregátoru) - může přinést znatelné výhody i finanční úspory v porovnání s obchodními podmínkami, které mají u svých aktuálních distribučních partnerů.

Máte-li proto zájem dozvědět se o členství v Merlinu více, neváhejte nás kontaktovat. Rádi Vás se společností Merlin propojíme nebo se účastníme společné schůzky.



4. Další aktivity Merlinu Společnost Merlin je také partnerem mnoha konferencí a projektů na podporu nezávislých labelů. Jako partner podpořila také oba ročníky konference PLATFORMA Music Day. Výhody a členství ve společnosti Merlin představil na konferenci Joe Danher, Member & Partner Success team at Merlin. Záznam jeho prezentace z letošního ročníku konference můžete shlédnout zde.



Úplný seznam výhod a benefitů, které nabízí členství hudební společnosti Merlin při licencování digitálního obsahu na největší světové digitální platformy naleznete na webu merlinmusic.org a nebo v níže uvedených článcích na blogu Merlinu. BLOG 1: https://merlinnetwork.org/the-benefits-of-merlin-membership/ BLOG 2: https://merlinnetwork.org/the-benefits-of-merlin-partnership/



bottom of page