top of page

Valné shromáždění evropských asociací v Hamburku a posílení playlistů na Spotify



V rámci letošního ročníku Reeperbahn festivalu v Hamburku, jsme se za Platformu účastnili valného shromáždění evropských asociací nezávislých hudebních společností IMPALA, mezi jíž členy patří i Platforma.


Na shromáždění jsme ostatním evropským asociacím, které na svých národních úrovních zastupují a hájí práva nezávislých vydavatelů, tlumočili také náš požadavek na větší počet nových lokálních a žánrových playlistů pro české nezávislé umělce na Spotify.


Dlouhodobě sledujeme, že lokálních playlistů je nedostatek a situace na CZ trhu tak nahrává vesměs vybraným žánrům (např. rap), mainstreamovým umělcům či umělcům distribuovaným přes tzv. majors, které disponují mj. vlastními úspěšnými playlisty jako např. Digster či Topsify.


Současný stav navazuje na situaci z konce loňského roku 2021, kdy vlivem ukončení činnosti kurátora pro CZ&SK trh nebylo několik lokálních playlistů po dobu až 2-3 měsíců aktualizováno a tehdy vydané novinky tak přišly o možnost zařazení do relevantních lokálních playlistů. Situace se obnovila v prvním kvartálu letošního roku, kdy byl pověřen nový Spotify kurátor pro CEE region, což přineslo tuzemským umělcům možnost zařazení do nových přeshraniční playlistů pro celé CEE (např. NEON) a získání nových posluchačů v zahraničí, na druhou stranu však došlo k poklesu příležitostí pro české nezávislé interprety na tuzemské scéně, neboť některé původní lokální playlisty bez náhrady zanikly a nejsou Spotify dále aktualizovány.


Téma se ukázalo jako relevantní o pro další země, které disponují lokálním materiálem (např. Švýcarsko či Balkánské země) a shodli jsme se na vzájemné podpoře a společném postupu za účelem rozšíření nové palety playlistových možností a posílení tak žánrové rozmanitosti u lokálních nezávislých umělců. Tomuto tématu se za Platformu budeme věnovat nadále v rámci digitální komise pod záštitou IMPALA a prosazovat tyto požadavky za české independenty přímo na jednáních se Spotify.

bottom of page