top of page

Nová francouzská dohoda mezi umělci a vydavateli o spravedlivých odměnách



Ve Francii byla po letech společných jednání sepsána dohoda mezi oborovými organizacemi producentů (UPFI a SPPF) a organizacemi zastupující výkonné umělce, jejímž cílem je zaručit minimální garantované odměny umělcům z příjmů ze streamingu.


S odkazem na tuto dohodu tak budou moci umělci ve Francii revidovat své smlouvy s labely, aby dosahovaly alespoň minimální garantované odměny 10% ze streamingu nebo právo na systematickou zálohu od labelu (až 1000 EUR) pro nahrání nového alba. Dohoda také ustanovuje např. odměnu pro tzv. "studiové hráče" a to ve výši 2,8 EUR za každou minutu nahrávky a dále nárok na dodatečný bonus, pokud nahrávka docílí určitého počtu streamů (např. 34 EUR za 7,5mil streams).

Tato historická dohoda, podepsaná mezi organizacemi producentů (včetně UPFI a SPPF) a organizacemi zastupujícími výkonné umělce konkretizuje zásady pro spravedlivé odměny pro umělce, které vyvolal zákon LCAP z roku 2016 a které byly znovu zdůrazněny vyhláškou z roku 2019, kterou se ve Francii transponovala směrnice o autorském právu.


Všechny zúčastněné organizace jsou potěšeny, že byla nalezena rovnováha mezi partnery, která zohledňuje širokou škálu obchodních modelů a různých typů smluv nezávislých vydavatelských společností. Odměny pro hlavní umělce i systém záloh na nahrávky, které nyní využívají, budou dle nových pravidel udržitelné pro všechny výrobce, včetně mikropodniků.


Pokud jde o tzv. studiové umělce, UPFI a SPPF vítají přijetí dodatečné odměny na základě úrovně úspěchu a spolu se svými partnery vyzývají stát, aby se zavázal k zachování mechanismu podpory umělecké zaměstnanosti (Fonpeps), který je přístupný mikropodnikům a jehož zvýšení producenti odsouhlasili.


UPFI a SPPF současně vyzvali budoucí vládu a zákonodárce, aby je podpořili v jejich ambicích v oblasti vydavatelské činnosti hudebních nahrávek, a to posílením mechanismů financování podniků (jako je daňová úleva na fonografickou produkci) a garancí rozpočtových úvěrů, které by zajistily stabilní financování Národního hudebního centra.



bottom of page